«Vinterekspedisjonsskolen»

Nå har vi vært her i 4 uker, vi har blitt kjent i området og fått testet skiene. Så nå har pappa laget «vinterekspedisjonsskolen» for Ask og meg, en skole i 8 deler:

  1. turplanlegging
  2. pakke sekk
  3. kart og kompass
  4. overnatte ute
  5. skred
  6. nødsituasjon
  7. mat og drikke
  8. eksamenstur

Her har pappa laget en nøye plan om hva som er det viktigste. Vi har funnet ut at vi må ha 3 økter i uka for å rekke alt før vinterferien. 

Økt nr. 1 utførte vi ved kjøkkenbordet hjemme på fredag. Da fikk Ask og jeg legge opp å planlegge en 3-dagers tur inn til DNT hytten Storeskag. 

Økt nr. 2 var å pakke sekk, denne økten ble lengre enn bare å skrive en pakkeliste. Vi tok nemlig turen inn til Storhøliseter. Vi startet ikke turen før kl 15 så når vi skulle gå 6 km slakt oppover i djupsnøen kom vi ikke frem før mørket hadde lagt seg. Endelig fant vi setra, en fin hytte med kjøkken og flere store soverom, strøm var det ikke der så når vi kom inn i hytta var det iskaldt. Da måtte vi raska på og få på oss dunisen og tenne opp i peisen så varmen skulle komme innabords. Da satt vi der da som store dunklumper og drakk varm saft på termos. Det var derimot en middag med topp kvalitet etter vår smak, spaghetti med kjøttsaus. Etter middagen leste vi to kapitler i Harry Potter. Morgenen etter spiste vi fast tur frokost, grøt. Men denne gangen med blåbær og bringebær syltetøy. Dagens tur gikk tilbake til bilen. Den ble ekstra spennende da det begynte å snø. Vi fant også mere bæsj nemlig fersk elgbæsj. Vel hjemme bygde vi lego og leste enda ett kapittel i Harry Potter. 

Økt nr. 3 gikk til Skardfjellet. Ask og jeg byttet på å sette opp kompasskurs. Hjemme igjen lærte vi om kartreferanser og å forklare nøyaktig hvor på kartet vi var. 

Økt nr. 4 ble overnatting på igloo-plassen, for å teste teltet ordentlig i vinterkulden. 

Økt nr. 5 og 6 kjøres samtidig, skred og nødsituasjon, da skal vi lære mere om hva vi må tenke over før og mens vi er på tur om vinteren, rutevalg, snøprofil og å måle helling med skistaven. Vi får også lære mere om hva gjør man om man skader seg eller trenger hjelp. 

Økt nr. 7 er mat og drikke , der får vi lære mer om å bruke primus, smelte snø og vi må lære om hva som gir best energi og er lettest å lage på tur. 

Økt nr. 8 blir eksamenstur, Ask og jeg får planlegge og utføre 3-dagerstur om vinteren. – Vi blir proffe!

Hilsen Frøy.